Sunday, March 4, 2012

PENGHALANG-PENGHALANG DALAM MENUNTUT ILMU

Assalamualaikum.. Apa khabar iman kita hari ni? Setelah lama menyepi, kini saya kembali dengan post tentang penghalang-penghalang menuntut ilmu. Post kali ni saya petik dari risalah Friday Meal Kolej Matrikulasi Pulau Pinang. Bagi saya entri ini sangat bermakna buat kita sebagai pelajar. Kenapa saya berfikiran 'kita sebagai pelajar'? Semestinya untuk yang bergelar pelajar ianya sangat berguna, tetapi untuk yang tidak bergelar pelajar, kenapa? Bagi saya, tidak kira berapa umurnya, di mana kita berada, apa yang buat, yang pasti, kita akan belajar sesuatu dari sehari ke sehari. Oleh itu, mari kita sama-sama tahu dan ambil perhatian serta elakkan halangan-halangan tersebut. 
Antara halangan-halangan dalam menuntut ilmu ialah
1) Niat yang rosak.
2) Ingin terkenal dan ingin Tampil
3) Lalai menghadiri majlis ilmu
4) Beralasan dengan banyak kesibukan
5) Mensia-siakan kesempatan belajar di waktu lapang
6) Bosan dalam menuntut ilmu
7) Merasakan diri hebat
8) Tidak mengamalkan ilmu
9) Putus Asa dan rendah diri
10) Bertangguh
11) Belajar kepada Ahlul bid'ah

Marilah sama-sama kita elak dari melakukan perkara-perkara yang menghalang kita dari mendapat ilmu.. Semoga kita mendapat ilmu yang bermanfaat.. Selamat beramal.. =)

" Ya Allah, Tuhan yang Maha Bijaksana, berikanlah daku kekuatan dalam menghadapi kehidupan ini. Dunia ini dan segala isinya tidaklah bermakna tanpa redha-Mu. Ya Allah, Tuhan Yang Maha Mengetahui, ampunkanlah daku sekiranya pernah ku menduakan-Mu. Sesungguhnya daku insan yang lemah lagi hina, tidak pernah berniat untuk mengingkari-Mu, apatah lagi untuk mensyirikkan-Mu. Ya Allah, Tuhan yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasihani, daku bersyukur kepada-Mu kerana Kau telah memberikan daku sedetik sinar kehidupan tatkala bayangan kegelapan semakin mengililingiku. Ya Allah Yang Maha Berkuasa, sesungguhnya daku sedar bahawa setiap apa yang daku sangkakan baik itu mungkin tidak baik di pandangan-Mu. Engkaulah penciptaku dan hanya Engkaulah yang memahami apa yang terbaik untukku. Esok lusa mungkin aku akan kembali kepada Mu, terimalah daku ya Allah, sesungguhnya cukuplah Engkau bagiku. Lailahaillallah..."


No comments:

Post a Comment